Leśne grzyby najobficiej pojawiają się od września do końca października, czasami jeszcze w listopadzie. Jest to bardzo dobry czas by wybrać się na grzybobranie i upichcić smaczne dania z grzybami w roli głównej. Jednak nie wszystkie z nich uda się spożytkować na bieżąco dlatego można mrozić grzyby, a przede wszystkim suszyć. Suszenie pozwala przechowywać je w naturalny sposób przez dość długi okres. A takie suszone borowiki idealnie nadają się do zup, sosów, bigosu i wielu innych dań. Szczególnie przydają się zimą. Dlatego warto już teraz wybrać się na grzybobranie do pobliskich lasów i zaopatrzyć spiżarkę.

Jakie grzyby najlepiej suszyć? Pewnie zdarzało się nam przynieść do domu kosz pełen rozmaitych grzybów i ususzyć je wszystkie. Jednak nie każdy z nich zachowuje taką samą strukturę po wysuszeniu i jest tak samo dobry. Zaleca się poddawać suszeniu w suszarce grzyby takie jak borowiki, kurki i podgrzybki, te które posiadają twarde kapelusze i należą raczej do grzybów samych w sobie suchych. Nie stracą one miąższu w procesie suszenia i nie staną się suchymi skorupkami, które nawet po ugotowaniu są nadal twarde. Tutaj warto zwrócić uwagę, że jeśli chodzi o koźlarze to nadają się tylko kapelusze, trzon właśnie staje się twardy i nie polecany do suszenia. Między innymi dlatego, też, że całkowicie czernieje. Susząc grzyby w piekarniku, bo można też i tak, należy pamiętać o tym by ich nie przesuszyć. Przede wszystkim kurki zbyt wysuszone stają się twarde, niczym drewno a w gotowaniu nie odzyskają już swojej mięsistości.

Kurka suszona w suszarce może lepiej się zachować, powinna być nieco elastyczna. Jeśli jednak nie uda się grzybów wysuszyć w odpowiedniej temperaturze i staną się twarde poleca się je zmielić i dodawać do sosów i zup w postaci sproszkowanej. Najpopularniejszym sposobem suszenia grzybów jest krojenie ich w plastry i nawlekanie na cienki sznurek a następnie wieszanie na słońcu lub w ciepłym miejscy w domu. Szybszą metodą jest suszenie w piekarniku. Całkiem świeże grzyby suszymy w temperaturze 50 o C początkowo, a później można ją stopniowo zwiększać do 60 i 70 kiedy grzybki lekko podeschną. Najwygodniejsze są suszarki do grzybów. Przechowywać suche grzyby należy w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza i światła.