Grzyby do dłuższego przechowywania można poddawać różnej obróbce. Przede wszystkim grzyby się suszy. Można to robić tradycyjnie, w piekarniku lub używać do tego specjalnej suszarki do suszenia grzybów i owoców. Ponadto marynowane świetnie nadają się na przekąski jak też składnik do sałatek i sosów. A jak zachować świeżość grzybów na dłużej? Jak wszystkie inne rzeczy sezonowe: owoce oraz warzywa, grzyby można mrozić. Poddaje się je mrożeniu by móc korzystać z ich smakowitości zimą, kiedy w sprzedaży są już tylko grzyby suszone. Zamiast potem kupować drogie zamrożone grzyby, najlepiej samemu wybrać się do lasu, zebrać zdrowe okazy podgrzybków lub borowików a następnie zamrozić je domowym sposobem.

Jak to zrobić? Na początku należy wybrać grzyby do mrożenia, które można mrozić? Mrozi się kurki i rydze. Te najlepiej przed poddaniem mrożeniu należy obgotować. Ich naturalny smak jest nieco gorzkawy, dlatego poprzez gotowanie pozbywamy się lekko gorzkawego posmaku. Grzyby w kawałkach, należy wrzucić na wrzątek i pogotować przez ok 10-15 minut. Z kolei borowiki i kanie można swobodnie mrozić w stanie surowym. Ich przechowywanie w takim stanie może trwać o wiele dłużej niż pół roku. Przede wszystkim te grzyby muszą być bezwzględnie zdrowe i jędrne. Przed włożeniem ich do woreczka, należy zaraz po zebraniu oczyścić ułożyć na tacce, zamrozić lekko a następnie zebrać i spakować do plastikowego worka. Najlepiej pakować je do małych woreczków lub plastikowych pojemników. Małe porcje łatwiej potem zużytkować na jeden raz. Zamiast gotowania grzyby przed zamrożeniem można podsmażyć.

Z kolei grzyby do użytku nie powinny być całkowicie rozmrażane można je swobodnie na patelnię wrzucać w postaci lekko zamrożonej dzięki czemu zachowają jędrność i wygląd. Małe prawdziwki i podgrzybki najlepiej zamrażać w całości. Natomiast duże borowiki kroi się w średniej grubości plastry, po to by później łatwiej je ugotować lub usmażyć. Jak każdy inny produkt mrożony grzyby mogą być przechowywane określony czas. Surowe nie dłużej niż 6 miesięcy natomiast grzyby wcześniej podgotowane przechowuje się nieco dłużej. Wiadomo, że żywność mrożona nie jest już tak pyszna jaka świeża dlatego zawsze warto też samodzielnie ocenić przydatność takich grzybów po wyjęciu z zamrażarki.