Grzyby jadalne takie jak borowiki, maślaki czy koźlarze łatwo rozpoznać. Grzybiarze oceniają je głównie po kolorze kapelusza i przede wszystkim po braku blaszek. Jednak wśród runa leśnego spotkać można grzyby trujące do złudzenia przypominające te dobre. Najczęściej mylona bywa czubajka kania z muchomorem a na dodatek istnieją trujące odmiany kani tak zwanej czerwieniejącej. Najczęstszym sprawcą śmiertelnych zatruć jest muchomor sromotnikowy. Ma on jasno zielony kapelusz a na jego nodze dostrzec można zygzakowaty wzór. Już niewielka ilość tego grzyba powoduje nieodwracalne zmiany w wątrobie i nawet szybko udzielona pomoc lekarska, nie daje efektów. Jeśli pacjent przeżyje czeka go przeszczep. Sromotnik najczęściej mylony jest z tak zwanym gołąbkiem. Ma podobną kolorystykę jednak jest nieco niższy a jego trzon nie jest zaopatrzony w pierścień i nie posiada bulwy na końcu.

Z muchomorem sromotnikowym pomylić zdarza się gąskę zielonkę. Jednak trzon powinien ją wyraźnie odróżniać od muchomora bo jest bardziej masywny i cylindryczny. Czubajki kanie z kolei czasami zdarza się pomylić z muchomorem plamistym. Jeśli taki grzyb budzi podejrzenie należy go od razu wyrzucić. Na co zwrócić uwagę? Muchomor ma białe łatki na kapeluszu a kania ciemne. Reszta niestety jest bardzo podobna jak trzon z pierścieniem. Grzyby niejadalne a wśród nich lisówka pomarańczowa do złudzenia przypomina pieprznik jadalny- pospolicie zwany kurką. Jednakże pieprznik ma trzon gruby i przysadzisty a Lisówka cienki. Jej kapelusz jest znacznie większy o prostym podwiniętym brzegu. Kurka natomiast ma brzegu kapelusza nieregularnie pofałdowane.

Ciężko odróżnić późno jesienny grzyb opieńkę miodową od maślanki wiązkowej. Rozpoznanie dobrego grzyba należy rozpocząć od oceny blaszek. Opieńka ma je w kolorze kremowym a grzyb trujący posiada kapelusz pomarańczowy z blaszkami żółto- zielonymi. Rydze również można łatwo pomylić wełnianką. Jednak nie tylko grzyby blaszkowate stanowią zagrożenie. Zasady zbierania mówią o przypadkach pomylenia borowika szlachetnego z borowikami- szatańskim i ponurym. Grzyby trujące po naciśnięciu ich miąższu zaczynają błękitnieć natomiast miąższ jadalnego grzyba jest biały i po naciśnięciu może lekko ściemnieć.