Pomyłki w kwestii zbioru grzybów zdarzają się często. Z pewnością niejeden grzybiarz po powrocie do domu miał dylemat, czy niektóre z okazów znajdujących się w nim aby nadają się do spożycia. Niestety niektóre pomyłki bywają tragiczne w skutkach, powodując silne zatrucia czy nawet śmierć. Nie oznacz to jednak, że należy bać się grzybów i w ogóle nie chodzić na grzybobranie. Potrzebna jest konkretna wiedza, którą potwierdzimy w praktyce. By jednak w miarę znać się na grzybach należy je zbierać, przyglądać się im, nawet z atlasem w ręku, oceniać, zapamiętywać ich wygląd. To pomoże na kolejnych grzybobraniach zbierać tylko te dobre grzyby. Gatunków łudząco do siebie podobnych jest sporo. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak łatwo „dać się nabrać”.

Niektórzy lekceważą siły natury i zbierają trujące grzyby, po czym okazuje się, że w koszyku nic poza nimi nie ma. Chodzi o to by zasięgnąć wiedzy jak poszczególne grzyby wyglądają w kolejnych stadiach rozwoju. Wiele muchomorów w tym sromotnikowy w początkowej fazie wzrostu posiada kapelusz zaokrąglony przypominający wyglądem gołąbek lub gąskę. Jeśli mamy chętkę na takiego grzybka warto przyjrzeć się mu bliżej czy posiada biały, pierścień, bulwę i pochwę czy też nie. Jeśli grzyb jest tak okazale wyposażony prawdopodobnie jest to muchomor. Gatunki jadalne i trujące są do sobie upodobnione, ale nie na tyle by w ogóle nie można było ich rozpoznać. I tak pysznego grzyba borowika szlachetnego bardzo łatwo pomylić z borowikiem ponurym lub goryczakiem żółciowym.

Grzyby te nie mają blaszek dlatego budzą mniejsze podejrzenie zbieraczy. Ponadto jak sam oryginał zdradliwie szlachetnie się prezentują, aż żal nie zerwać. Jednak borowik ponury po naciśnięciu miąższu błękitnieje a goryczak jest bardzo nieprzyjemny w smaku (choć nie trujący, ale nie jadalny przez ową gorycz). Najlepszym marynowanym grzybem jest rydz. Ten też ma swojego mylącego sobowtóra którym jest wełnianka mleczaj- niejadalna. Także kurka może spłatać figla grzybiarzowi, okazując się lisówką, jakże znamienita nazwa, dla grzyba lubiącego udawać inny bardzo smaczny i ceniony w kulinarnym świecie grzyb.