Świeże grzyby gotowane, są doskonałym dodatkiem do dużej ilości rozmaitych dań. Można z nich robić sosy do makaronów, placków ziemniaczanych, ziemniaków jak też wykorzystywać je do pierogów, na uszka z barszczem i do potraw z kapustą. Grzyby to od wieków ceniony dodatek i trudno sobie bez ich aromatu wyobrazić świąteczny bigos lub barszcz nie mówiąc już o pierogach z kiszoną kapustą na Wigilię. Runo leśne to nieocenione bogactwo pyszności kryjących się w rozmaitych gatunkach grzybów. Nie bez powodu są one porównywane do mięsa ponieważ zawierają duże ilości białka. Zatem jeśli tylko mamy możliwość warto przyrządzać świeże grzyby, ale i marynować.

Marynowaniu można poddawać rydze, borowiki, podgrzybki jak też kurki. W zasadzie każdy powinien znaleźć swój najlepszy sposób na grzybki marynowane. Chodzi o proporcje marynaty. Jedni marynują grzyby w occie, stosując jego duże ilości ponieważ lubią ostrawy smak grzybów na talerzu. Jeśli jednak chcemy je później zastosować do sałatek lub sosów to zalewa octowa do grzybów nie powinna być za ostra. Ponadto istotne są inne dodatki do marynaty jak cukier, gorczyca, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wszystko to powinno być połączone w zalewie z wody i octu o odpowiednich proporcjach. Najlepiej użyć 1 szklankę octu na 4 szklanki wody do tego 3 łyżki cukru i odrobina soli- 1 łyżeczka. Marynujmy grzyby w małych słoiczkach pojemności 350 ml. Wtedy otwierając słoik będziemy w stanie spożytkować je w całości, z większymi bywa już problem.

Zaleca się marynować każdy gatunek grzybów osobno. Cechują się one odmiennymi właściwościami więc i po zamarynowaniu ich smak także będzie inny, Dodatkowo można elegancko oznaczyć słoiki na przykład: osobno z kurkami, osobno z borowikami. Najpierw należy je pokroić w kawałki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wkładamy do słoików kawałki grzybów nie większe niż otwór twista. Unikniemy ich kruszenia się. Ponadto marynowaniu podaje się wyłącznie zdrowe grzyby. Po odcedzeniu grzyby przelewamy jeszcze ciepłą wodą i napełniamy jeszcze ciepłymi wraz z przyprawami słoiki. Marynatę należy zagotować i zalać nią grzyby. Po czym zamykamy szybko i szczelnie słoiczki – gotowe.