Kiedy sezon na grzyby w pełni nie warto siedzieć w domu i marzyć o pysznych grzybach w śmietanie czy jajecznicy na borowikach, tylko iść do lasu. Wysyp grzybów to przede wszystkim przełom września i października, dlatego kiedy jesień w pełni to i w kuchni mogą roznosić się zapachy potraw z grzybami. Większość z nas przyrządza proste smakołyki. Nie trzeba się bardzo natrudzić by zasmakować w leśnych grzybach przykładem jest łatwe danie : ziemniaki z sosem grzybowym

Składniki:
grzyby leśne- borowiki i koźlarze ok 0,5 kg
2 łyżki mąki
szklanka zimnej wody
odrobina masła
sól, pieprz, natka pietruszki
śmietana 18%
Grzyby oczyszczamy, myjemy kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy zalać je całkowicie wodą i ugotować w osolonej wodzie. Gotowanie trwa ok. 30 minut do całkowitej miękkości. Czas może się różnić zależnie od wykorzystanego rodzaju grzybów. Jeśli są już gotowe należy dodać mąkę rozpuszczoną w szklance wody, wstawić na mały ogień, powoli wlewając mąkę gotować i mieszać całość aż się zagęści. Kiedy całość jest gotowa dodajemy śmietanę, wedle uznania, doprawiamy pieprzem oraz dodajemy dużo pietruszki. Sos można podawać z makaronem ale najlepiej smakuje z ziemniakami serwowanymi w całości.

Grzyby w śmietanie
0,5 kg grzybów leśnych dowolnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
śmietana – ok 4 łyżki
3 łyżki masła
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i kroimy na małe kawałeczki. Masło rozpuszczamy na dużej patelni, smażymy na nim posiekaną cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dorzucamy grzyby i dusimy całość aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze przez mniej więcej 5min. Śmietanę dodać po zdjęciu grzybów z ognia i dokładnie wymieszać a następnie zagotować całość. Przed podaniem oprószyć obficie pietruszką. Idealna zakąska z kromką chleba.
Łatwe dania z grzybami to także jajecznica na dowolnych grzybach, omlet z podsmażanymi kurkami, pyszna jesienna grzybowa z maślaków i sos z kurek do spaghetti. Takimi pysznościami nie sposób przestać się zajadać. Kiedy sezon grzybowy w pełni korzystajmy z tych aromatów i częstujmy daniami z grzybów rodzinę i znajomych.